STERYLIZATOR komorowy różne wielkości
Sterylizator służy do niszczenia drobnoustrojów, w tym również form przetrwalnikowych, np. bakterii, grzybów, drożdży i pleśni. Proces sterylizacji daje gwarancję czystości mikrobiologicznej produktów mielonych (np. papryka mielona, gałka muszkatołowa mielona, goździki mielone itd.), krojonych (np. zioła krojone, frakcja typu fix, omłot z ziół, zioła przetarte), oraz całych (np. pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek itp.).
Proces sterylizacji polega na wstępnym nagrzaniu towaru do temperatury ok. 90°C następnie wprowadzeniu go do komory sterylizującej w której traktowany jest suchą parą wodną w temperaturze ok. 130°C. Poprzez płynną regulację prędkości mieszacza kontrolujemy długość procesu.
Kolejnym krokiem jest ostudzenie produktu oraz przetransportowanie go do komory suszenia.
Wszystkie komory posiadają płynną regulację prędkości przesuwu materiału.
Ostatni etap to workowanie w big bagi lub worki.
Specyfikacja techniczna
wydajność | ok. 1t-2t/8h |
zapotrzebowanie na moc (bez wytwornicy pary) | ok. 30 kW |
waga | 2000 kg |
dostępne wytwornice pary | gaz, olej opałowy, wytwornice elektryczne |