STERYLIZATOR komorowy różne wielkości
Trwałe niszczy drobnoustroje, w tym również form przetrwalnikowych, np. bakterii, grzybów, drożdży, pleśni.
Wysoka czystość mikrobiologiczna. Pozwala na sterylizację różnych rodzajów produktów: mielonych (np. papryka, gałka muszkatołowa, goździki itd.), krojonych (np. zioła, frakcja typu fix, omłot z ziół, przetarte), oraz całych (np. pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek itd.).
Proces sterylizacji polega na wstępnym podgrzaniu produktu, do temperatury ok. 90°C. Z podajnika zasypowego towar trafia do komory sterylizującej gdzie ma bezpośredni kontakt z parą suchą (około 130ºC), a następnie trafia do komory chłodzącej. W kolejnym etapie surowiec transportowany jest do komory suszenia w której poprzez wtłaczanie ciepłego powietrza następuje dokładne osuszenie materiału.
Wszystkie komory posiadają płynną regulację prędkości przesuwu materiału.
Ostatni etap to workowanie w big bagi lub worki.